Hoe maak je jouw livestream interactief?

Hoe maak je jouw livestream interactief?

10 tips om jouw online uitzending nog impactvoller te maken

 

Nederland is volop aan het livestreamen!

Inmiddels hebben al veel organisaties de kracht van een livestream ontdekt. Je kunt je merk, product of verhaal professioneel overbrengen en het bereik is enorm, mede doordat jouw uitzending later terug te kijken is. Daarbij krijgen we vaak de vraag hoe we de ervaring van een live event kunnen benaderen. Naast de zeer effectieve informatieoverdracht creëer je het gevoel dat je met een groep gelijkgestemden samen aanwezig bent. Maar hoe haal je nu het maximale uit jouw online event of webinar?

Vanuit Studio Say Yeah verzorgen we dagelijks livestreams voor diverse klanten. We hebben 10 tips voor meer interactie voor je op een rijtje gezet:

 

Even vooraf.. zorg voor afwisseling en kwaliteit!

Een livestream is inmiddels een van de belangrijkste communicatiemomenten met jouw doelgroep. Doorgaans zitten er minimaal enkele honderden kijkers een uur of langer aandachtig te kijken naar jouw show. Hierbij wil je uiteraard laten zien dat je voor kwaliteit staat en jouw branding, waar je jaren aan gebouwd hebt, niet verkwanselt. Ga dus voor topkwaliteit beeld, licht en geluid, zorg voor meercameraregie en een dijk van een inhoudelijk programma. Het voordeel van een professionele studio is dat alles hier perfect op elkaar is afgestemd en dat je snel aan de slag kan.

 

1. Beantwoord live vragen

Communiceer tijdens jouw uitzending een Whatsapp-nummer of mailadres, waarmee kijkers live vragen kunnen stellen. Een moderator kan achter de schermen de meest relevante vragen selecteren en voorleggen aan de gespreksleider. Ook vooraf kun je dit 06-nummer of mailadres alvast communiceren via de uitnodiging of webpagina van jouw uitzending. Weet je niet zeker of je voldoende vragen gaat ontvangen? Zorg er dan voor dat je zelf een aantal vragen bedenkt die je in dat geval kunt beantwoorden.

 

2. Haal mensen virtueel in de studio

Gebruik bijvoorbeeld Zoom om tijdens de studio-uitzending tafelgasten virtueel in de studio te halen. Zelfs met slechts één of twee personen fysiek in de studio, kun je zo toch de beleving creëren van een volle studio. Meer gasten betekent meer afwisseling in je programma, wat weer positief bijdraagt aan het kijkplezier van jouw publiek. Bij Studio Say Yeah gebruiken we de professionele versies van Zoom (Rooms & Webinar). Voordat een virtuele tafelgast fullscreen getoond wordt, tonen we de gast op een beeldscherm die in de studio achter een tafelgast staat. Hiermee creéren we een mooie natuurlijk overgang van studio naar de virtuele tafelgast.

ProTip: Dit werkt extra mooi als je technisch de mogelijkheid hebt om picture-in-picture technieken te gebruiken waarbij de gast(en) in een klein inzetje op het studiobeeld of een presentatie worden getoond.

 

3. Organiseer break-out sessies

Organiseer na een plenair deel een aantal interactieve verdiepingssessies waarbij een aantal onderwerpen of thema’s écht uitgediept worden. Zorg ervoor dat de groepen niet te groot worden zodat je hier echt interactieve sessies van kunt maken waarbij vragen gesteld kunnen worden. Hou de break-out sessies bij voorkeur kort en zorg voor een strakke planning zodat iedereen precies tegelijk weer terugkeert naar het plenaire deel. Zorg voor een duidelijk onderwerp en een korte omschrijving per break-out sessie zodat deelnemers weten wat ze kunnen verwachten. 

Het pro-account van Zoom biedt de mogelijkheid om tegelijkertijd meerdere break-out sessies te houden en de deelnemers daarna weer plenair terug te halen. Daarbij kun je de deelnemers op verschillende manieren in de juiste sessie terecht laten komen:

  1. Elke sessie heeft een eigen link zodat de deelnemers zelf kunnen kiezen wanneer en aan welke sessie ze deelnemen. Nadeel hiervan is dat alle deelnemers, op tijd, de juiste link moeten aanklikken. Zorg er hierbij voor dat de programmaplanning en Zoom-links overzichtelijk te vinden zijn in een mail of op een eventpagina op je website.
  2. De gehele uitzending incl. breakout sessies wordt via één link vanuit bijv. Zoom aangeboden. In dit geval zul je, als host of co-host, ervoor moeten zorgen dat alle deelnemers in de juiste sessie terechtkomen. Dit is voor de deelnemers een prettigere werkwijze maar vergt wel wat meer van de host en of co-host.

ProTip: Voor optie 2 maak je zoals gezegd één Zoom event aan voor alle breakout-sessies. laat hierbij de deelnemers met een cijfer voor hun naam aangeven welke sessie ze willen bijwonen. Dit vullen ze in in het veldje ‘rename’ bij het aanmelden. Je kunt als (co-)host vervolgens alle deelnemers op alphabetische volgorde sorteren en in één beweging alle deelnemers selecteren en in de juiste sessie plaatsen.

 

4. Richt kleine studio’s in

Je kunt de diverse breakout sessie uiteraard laten hosten met een laptop met webcam. Maar het wordt natuurlijk nog mooier als je hiervoor diverse kleine studio’s inzet uitgerust met een HD-camera, goede belichting en professioneel geluid. Zorg ervoor dat de achtergrond er aantrekkelijk uitziet, een roll up banner en plant doen al wonderen. Ook kun je kiezen voor een virtuele achtergrond in Zoom. Kies dan bij voorkeur voor een afbeelding die aansluit op jouw branding.

 

5. Doe een opiniepeiling

Soms voelen kijkers een drempel om vragen te stellen tijdens jouw uitzending. In dat geval is een opiniepeiling via bijv. Mentimeter, een makkelijke manier om je publiek meer te betrekken bij jouw livestream. Zorg dat je dit in het begin van je programma aankondigt en de instructies duidelijk in beeld brengt. Zet de URL en de inlogcode het liefst als visueel balk in beeld. Mentimeter creëert in realtime een mooie grafiek met de verdeling van de meningen of laat een woordwolk zien met de meest genoemde woorden. Dit vormt meteen mooi voer om te bespreken tijdens een tafelgesprek.

 

6. Hou een quiz

Als er ruimte is voor wat luchtigs, kun je een pubquiz toevoegen aan jouw uitzending. Bij voorkeur stel je zelf vragen op die betrekking hebben op de uitzending. Met Kahoot! kun je dit makkelijk in je stream integreren. Elke vraag dan standaard 4 antwoordmogelijkheden waaruit jouw kijkers kunnen kiezen. Kahoot! na iedere vraag de tussenstand zien en toont na afloop op vrolijke wijze de winnaar.

ProTip: Als je Kahoot! wil inzetten is Youtube geen geschikt kanaal. Gemiddeld zit er 20 seconden vertraging in de uitzending. In dat geval kun je beter Zoom of Teams gebruiken als streaming-kanaal, aangezien hierop de vertraging te verwaarlozen is.

 

7. Vraag om creatieve input

Waarschijnlijk zitten er in jouw publiek diverse mensen die zelf een leuke bijdrage kunnen leveren. Geef ze een extra belangrijke rol en vraag bijvoorbeeld om relevante foto’s, meningen, ideeën of gespreksonderwerpen in te sturen via mail of whatsapp. Zorg dat een moderator achter de schermen de input kan verzamelen in een Powerpoint en presenteer deze tijdens jouw uitzending.

 

8. begin al vooraf

Richt een aparte website of landingspagina in voor jouw online uitzending. Hiermee heb je vooraf al iets om je kijkers mee te verleiden en zet je ze alvast aan het denken. Je kunt vooraf al een deel van de info beschikbaar maken omtrent de sprekers of cases die besproken gaan worden. In het ideale geval creëer je een event webpagina waarop je verschillende break-out sessies naast elkaar zet met foto, titel en omschrijving. Hierbij kun je ook overwegen om tijdens de sessies de video’s van de verschillende sessies naast elkaar te tonen zodat de kijkers een soort etalage krijgen waaruit ze kunnen kiezen.

 

9. Beantwoord alle vragen

Met een beetje geluk word je overspoeld met vragen die niet allemaal tijdens de uitzending beantwoord kunnen worden. Je kunt alle vragen achteraf verzamelen en met antwoorden beschikbaar zetten op een website, intranet of mail. maak er een mooie FAQ sheet van. Een mooie transparante manier om ook achteraf jouw publiek te helpen.

 

10. Plan meerdere momenten

Bij fysieke bijeenkomsten is het vrij logisch om alle workshops of presentaties op één dag samen te laten vallen. Als je online gaat streamen kun je overwegen om meerdere momenten in te plannen. Het is voor jouw publiek waarschijnlijk prettiger om elke week een uur in te plannen dan 3 uur op rij. Dit zorgt ook nog voor extra contactmomenten die weer bijdrage aan de impact van jouw communicatie. Kortom, stel jezelf de vraag welke aanvullende momenten je na het event kunt inplannen. Misschien dus niet 5 break-out sessies tegelijk doen, maar elke week een. Zo heeft meteen iedereen de kans om alle sessies bij te wonen.

Mocht je zelf ook goede ideeën hebben voor extra interactiemogelijkheden of eens van gedachte willen wisselen, neem dan contact met ons op. We zijn altijd in voor interactie!

Neem contact op!